Още снимки ВИЖТЕ ТУК >>>  Протестиращите издигнаха плакати с надписи Водата

...
Още снимки ВИЖТЕ ТУК >>> 
Протестиращите издигнаха плакати с надписи Водата
Коментари Харесай

Протестиращи срещу високата цена на водата блокираха за час пътя Монтана-Белоградчик

Още фотоси ВИЖТЕ ТУК > > >  

Протестиращите издигнаха плакати с надписи " Водата е подарък от Бога, превърнахте я в разкош ", " Не на шоковото повишаване на водата " и " Искаме чиста вода на рационална цена ".

Кметът на Чипровци Пламен Петков заяви, представен от Българска телеграфна агенция, че хората в двете общини към този момент заплащат по 3,58 лв. за кубик вода, а остарялата цена до края на предходната година е била 2,65 лв. за кубик. Той описа, че преди четири години е било реализирано съглашение с предходното държавно управление, хората в общините Чипровци и Георги Дамяново да заплащат водата като непитейна, защото е с неприятни индикатори и не е годна за консумация, а единствено за битови потребности.

Снимка: БТА

Споразумението е било да има повишаване на цената на водата с две стотинки за кубик на година. При промяна на държавните управления обаче съглашението не е зачетено и при започване на предходната година цената била покачена от 1,50 на 2,65 лв.. Сега идва ново повишаване на 3,58 лв..

За хората в общините Чипровци и Георги Дамяново няма никакво съображение цената на водата да пораства, защото тя стига до тях по гравитачен метод и не се употребява за пиянство. Кметът на Чипровци съобщи, че общината е подготвена да се отдели от ВиК-Монтана и да си направи лично ВиК-дружество, в случай че гласът на хората не бъде чут и цената не се върне в рационални граници.

Той разяснява, че общата цена на водата за целия район Монтана не е вярно решение, защото в планинските общини водата стига до потребителите по гравитачен метод, а не помпажно и разноските на оператора ВиК-Монтана са дребни. В същото време заплатите в дребните общини са ниски и хората не могат да заплащат големи сметки за вода.

Снимка: БТА

Кметът на Георги Дамяново Нина Петкова съобщи, че водопроводната мрежа в общината е остаряла, а водата, която стига до семействата е с неприятни качества. Тя уточни, че общините от област Монтана нямат право да аплайват пред фондовете на Европейския съюз за финансиране за замяна на водопроводната мрежа, защото няма консолидирана ВиК-асоциация и единна цена на водата.

Тя напомни, че община Берковица има лично ВиК-дружество, което продава водата по-евтино от общата цена за останалите 10 общини от района и това е причина Европейски Съюз да отхвърля финансиране на общините от област Монтана за замяна на водопроводи.

Снимка: БТА

Потребители от разнообразни села на общините Георги Дамяново и Чипровци обявиха, че новата цена е непостижима за тях и че няма да заплащат високи сметки за некачествена вода.

Полицията охранява митинга и не се стигна до произшествия. От двете страни на пътя се събраха по няколко автомобила, които изчакаха митингът да свърши и да преминат.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР